25% van de Nederlanders heeft last van een allergie.  Het is de meest voorkomende chronische ziekte. Maar wat is allergie eigenlijk?

Wat is allergie?

Allergie is een overdreven felle reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde eiwitten of eiwitachtige stoffen. Deze, in principe onschadelijke, stoffen noemen we allergenen. Het immuunsysteem reageert hier op door antistoffen (IgE) aan te maken en vervolgens komt er histamine vrij. Dit zorgt voor klachten als jeuk, benauwdheid, tranende ogen, loopneus, en soms zelfs anafylaxie. Afhankelijk van de manier waarop men met een allergeen in aanraking komt, kunnen we deze allergenen onderverdelen in zes categorieën.

6 categorieën allergenen

  • Inhalatieallergenen
  • Voedingsmiddelen
  • Insecten gif
  • Geneesmiddelen
  • Contactallergenen
  • Beroepsallergenen

Als je een allergie hebt kan het zijn dat je ook reageert op niet-allergene prikkels. Denk hierbij aan tabaksrook, parfum, toevoegingen aan voedingsmiddelen en weersomstandigheden.

Welke factoren hebben invloed op het ontwikkelen van een allergie?

Er zijn verschillende factoren van invloed op het ontwikkelen van een allergie. Van een aantal factoren zoals erfelijkheid, hygiëne en leefstijl is bekend dat ze in meer of mindere mate effect hebben op het ontstaan van een allergie. Toch is er vooral nog heel veel niet bekend over dit onderwerp.

Erfelijkheid en allergie

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij het wel of niet ontwikkelen van een allergie. Allergie zelf is niet erfelijk, maar wel de aanleg ervoor. Komen allergieën in de familie voor, dan heeft het nageslacht een grotere kans op allergische klachten. Hoe meer gezins- of familieleden allergisch zijn, hoe groter de kans dat de baby ook last krijgt. Maar ook als er in de familie geen allergieën voorkomen kan de baby een allergie ontwikkelen.

Hygiëne en leefstijl

Een factor die een belangrijke rol lijkt te spelen in de ontwikkeling van allergie is de sterk toegenomen hygiëne in onze Westerse samenleving. Als men wordt geboren is het immuunsysteem nog “blanco”. In de loop van de jaren wordt het geactiveerd en opgebouwd. Die prikkeling is tegenwoordig minder aanwezig dan vroeger. Het lijkt er dan ook op dat hoe “schoner” men opgroeit des te groter de kans is op het ontwikkelen van allergie.

Allergie komt in de Westerse wereld ook meer voor dan in ontwikkelingslanden, in steden meer dan op het platteland en vaker in West-Europa dan in het meer vervuilde Oost-Europa. Allergische ziektes komen aantoonbaar minder voor in samenlevingen waar men veel natuurlijk en vers voedsel eet, vergeleken met samenlevingen waar meer bewerkte voedingsmiddelen worden gebruikt.

Naast voeding spelen ook te weinig beweging en stress een belangrijke rol.