Eczeem is een verzamelnaam voor huidafwijkingen waarbij de huid rood en schilferig is en jeukt. Er kunnen ook kleine bobbeltjes en blaasjes gevuld met vocht ontstaan. Dit vocht gaat lekken en de huid gaat kapot.

Er zijn veel soorten eczeem. Omdat ik me richt op allergie, beperk ik me met onderstaande informatie tot allergisch contacteczeem.

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem is eczeem dat ontstaat doordat je allergisch reageert op stoffen waarmee je via de huid in aanraking komt. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld chemische producten, cosmetica, parfum, plantaardige stoffen, metalen, stoffen die in rubber zitten.  Zo’n allergie heb je niet direct de eerste keer dat je met een stof in aanraking komt. Pas na meerdere contactmomenten ontwikkelt zich de allergie. Dit kan weken zijn maar ook enkele jaren. Misschien herken je het wel. Je gebruikt al jaren dezelfde shampoo en ineens krijg je eczeem.

Irriterende stoffen

Irriterende stoffen kunnen ook eczeem veroorzaken. Dit betreffen agressieve stoffen die bij iedereen irritatie kan opwekken. Dit heeft niets te maken met allergie. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen en doe-het-zelf producten.

Oorzaak

Bij eczeem is het belangrijk dat klinisch wordt beoordeeld wat de oorzaak is. Hiervoor kan een allergieonderzoek worden gedaan door middel van plakproeven. Zo weet je op welke stoffen je reageert. Vaak kun je het zelf ook een beetje inschatten doordat het eczeem zich manifesteert op de plaats waar de huid in aanraking is gekomen met de stof. Denk bijvoorbeeld aan een eczeemplek bij de navel, veroorzaakt door de knoop van je broek. Of eczeem op je vinger waaraan je een ring draagt. Maar vaak blijft het toch gissen.

Behandeling 

Zodra je weet op welke stoffen je reageert kun je deze zo veel mogelijk gaan vermijden. Als het niet voldoende werkt kan de arts een crème of zalf voorschrijven met corticosteroïden. Dit werkt vaak heel snel maar bij langdurig gebruik maakt het de huid dunner. Niet geheel onschadelijk dus. Soms is de reactie zo heftig dat deze met prednison wordt behandeld. Lichttherapie behoort ook tot de mogelijkheden.

Gevolgen 

Allergisch contacteczeem kan grote gevolgen hebben op je functioneren en kan er zelfs toe leiden dat je van baan moet veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een kapster die haar werk niet meer kan doen omdat ze een allergische reactie heeft op de haarverf.

Als je allergisch reageert op cosmetica en verzorgingsproducten is het belangrijk om te weten op welke bestanddelen dit dan is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zeggen termen als “pH-neutraal”, “hypo allergeen”, “dermatologisch getest”, “huidvriendelijk” en  “bevat alleen natuurlijke producten” helemaal niets over een mogelijke reactie die het kan opleveren. Vaak is het een hele zoektocht naar de producten waar je wel tegen kan.

10 Tips tegen eczeem

  1. Allereerst natuurlijk: vermijd de stof waarop je reageert.
  2. Verzorg je huid met een vette, vochtinbrengende, parfumvrije crème.
  3. Douche niet te vaak, niet te lang en vooral ook niet te heet.
  4. Wees zuinig met de producten die je onder de douche gebruikt. De meeste ruiken wel heel lekker maar drogen de huid ook uit.
  5. Smeer je na het douchen gelijk in.
  6. Vermijd grote temperatuurwisselingen en warmte.
  7. Bij jeuk vooral niet krabben.
  8. Voor verlichting koelen met een coolpack.
  9. Probeer uit te vinden of je voeding invloed heeft. Dit is heel persoonlijk. Wat voor de een helpt is juist voor de ander een trigger. Over het algemeen kun je wel de stelregel aanhouden dat je zoveel mogelijk natuurlijke producten gebruikt zonder kunstmatige toevoegingen. Dit zorgt ook voor een betere weerstand.
  10. Vermijd stress.